Pavel Haas Quartet

Pavel Haas Quartet založila v roce 2002 Veronika Jarůšková s violistou Pavlem Niklem, který byl jeho členem až do roku 2016, kdy musel soubor z rodinných důvodů opustit. Jejich spolupráce však nadále pokračuje – Pavel Nikl je stálým hostem souboru při interpretaci smyčcových kvintetů. V letech 2004–2012 na pozici 2. houslí působily Kateřina Gemrotová Penková, Marie Fuxová a Eva Karová Krestová. V letech 2016 a 2017 pozici violisty zastával Radim Sedmidubský, v letech 2018 a 2019 pak Jiří Kabát. Na jaře 2021 se členkou kvarteta stala světově uznávaná houslistka a violistka Luosha Fang.

Po vítězství na soutěžích Pražské jaro a Premio Paolo Borciani v italském Reggio Emilia v roce 2005 se Pavel Haas Quartet rychle etabloval mezi nejvýraznější světové komorní soubory současnosti. Kvarteto vystupuje v nejvýznamnějších koncertních síních po celém světě a nahrálo osm CD ověnčených mnoha prestižními cenami mezinárodní kritiky. Členové souboru studovali u legendárního violisty Smetanova kvarteta Milana Škampy.

V roce 2007 European Concert Hall Organisation (ECHO) jmenovala Pavel Haas Quartet jako jednu z „vycházejících hvězd“ (Rising Stars). Soubor tak dostal jedinečnou příležitost představit se na řadě koncertů ve významných koncertních sálech po celém světě. V letech 2007–2009 se soubor zúčastnil programu BBC New Generation Artists a v roce 2010 získal mimořádné stipendium od nadace Borletti–Buitoni Trust.

V létě 2021 Pavel Haas Quartet vystoupí na festivalu Smetanova Litomyšl, následují recitály na festivalech Hindsgavl v Dánsku, Viva Musica! v Bratislavě a Jihočeská intermezza v Borovanech. Podzimní sezónu kvarteto zahájí zářijovým koncertem na festivalu Lípa Musica, kde ve světové premiéře uvede skladbu Ľubicy Čekovské Domov / Heimat. V rámci téhož festivalu vystoupí ještě dvakrát, na jednom z koncertů společně s klavíristou Borisem Giltburgem. S tímto vynikajícím sólistou soubor čekají hned tři vystoupení na mezinárodním hudebním festivalu Dvořákova Praha. Kromě již osvědčené interpretace klavírních kvintetů se pražskému publiku poprvé představí Veronika a Peter Jarůškovi společně s Borisem Giltburgem jako klavírní trio. V říjnu bude Pavel Haas Quartet již tradičním hostem festivalu Schubertiade v rakouském Hohenems, poté vyrazí na turné po Německu a zavítá také do své oblíbené Wigmore Hall v Londýně.